Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

Umuzi

@ Sunday Times Books LIVE

Uittreksel uit Transformations deur Imraan Coovadia: Waarom het JM Coetzee na Adelaide verhuis?

TransformationsTransformations bevat ‘n versameling essays oor literatuur, politiek en kultuur deur die skrywer en akademikus Imraan Coovadia. Lees ‘n verkorte, vertaalde weergawe van sy essay oor JM Coetzee wat in Die Burger verskyn het. In hierdie essay skryf Coovadia oor die redes waarom Coetzee na Australië verhuis het:

In 2002, ’n jaar voordat hy die Nobel-prys ontvang het, verhuis John Maxwell Coetzee van Kaapstad na Adelaide, ’n onbeduidende provinsiale hoofstad in die suide van Australië met ’n bevolking van 1,5 miljoen.

Op 61 aanvaar hy die titel van ere-navorsingsgenoot aan die Universiteit van Adelaide, ’n keuse wat byna net so ongewoon was as die bestemming self.

Suid-Afrika was nooit baie gemaklik met J.M. Coetzee se teenwoordigheid nie en sy vertrek was selfs meer onthutsend. Hoekom Adelaide? Londen was dan lank die toevlugsoord van welgestelde ballinge. Die komitee vir Maatskaplike Denke van die Universiteit van Chicago was ook eerder die plek wat Coetzee sy intellektuele tuiste genoem het, ’n duidelike klap na die Universiteit van Kaapstad (UK), waaraan hy drie dekades lank verbonde was.

Boekbesonderhede

 

Recent comments:

 • <a href="http://rustumkozain.book.co.za" rel="nofollow">Rustum Kozain</a>
  Rustum Kozain
  August 27th, 2012 @19:23 #
   
  Top

  In all the hypothesizing about Coetzee emigrating to Australia, I have yet to come across a consideration that, perhaps, it was Dorothy Driver's appointment at the University of Adelaide that was central to their moving. The hypotheses all place him as primary or only agent. Is it not possible that it could be for the sake of her career?

  Bottom
 • <a href="http://helenmoffett.book.co.za" rel="nofollow">Helen</a>
  Helen
  August 28th, 2012 @20:28 #
   
  Top

  Good point, Rustumio, but I seem to remember he left for Adelaide quite a while before she joined him; and she had teaching commitments at UCT that kept her shuttling between the two continents for a number of years. But that might have been her choice. You could be on the right track here: is JMC, in American campus parlance, in fact a "trailing spouse"?

  Bottom
 • <a href="http://rustumkozain.book.co.za" rel="nofollow">Rustum Kozain</a>
  Rustum Kozain
  August 29th, 2012 @12:26 #
   
  Top

  In the genre of Coetzee hypotheses, I'm quite happy to think that he has become a trailing spouse indeed. She may have had legacy teaching commitments and followed him in a literal sense, but professionally I think he followed her.

  But jokes aside, Imraan's essay is quite a zinger:

  http://kritikakultura.ateneo.net/images/pdf/kk18/coovadia.pdf

  Bottom
 • <a href="http://kelwynsole.book.co.za" rel="nofollow">Kelwyn Sole</a>
  Kelwyn Sole
  August 29th, 2012 @20:49 #
   
  Top

  Oy vey.

  Bottom
 • <a href="http://helenmoffett.book.co.za" rel="nofollow">Helen</a>
  Helen
  August 31st, 2012 @00:05 #
   
  Top

  Just read Imraan's essay. OUCH.

  Bottom

Please register or log in to comment

» View comments as a forum thread and add tags in BOOK Chat